Benvolguda comunitat educativa,
Aquesta setmana una família m'ha comentat que tenen un infant que no els vol fer caca a l'orinal i això els preocupa, perquè el setembre comença P3.
Aquesta preocupació m'ha recordat un debat que va sorgir fa uns mesos a un curs d'Espais com elements educatius que es feia a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, on la majoria de mestres creiem que s'ha de respectar als infants i el seu nivell maduratiu, sense forçar situacions. En el debat es va parlar del control d'esfínters.
Tots els infants han de començar P3 sense bolquer i saben anar al lavabo autonomament?
Algunes deien que si, d'altres deiem que no. Però la realitat és que la majoria d'escoles volen infants de 2-3 anys que quan arriben al setembre vagin sense bolquers.
Per tant, us he fet una pauta per si vosaltres també sou una de les famílies que té un infant que el setembre comença P3 i de moment no mostra cap interés ni necessitat de fer caca a l'orinal o al lavabo.
Possibles actuacions per a què l'infant defequi a l'orinal:
- Col·locar el bolquer una mica més avall de l'habitual, ja que alguns infants el què no els agrada és sentir com s'expulsa alguna cosa del seu interior (la caca), però abaixant els bolquers es pot aconseguir que l'infant prefereixi l'orinal abans que fer la caca al bolquer.
- Celebrar els èxits de l'infant i passar per alt els accidents. (No cal exagerar els èxits tampoc!)
- Explicar les funcions corporals a través d'alguns contes. (Els pots comprar a través del bloc, en una llibreria o bé demanar-los en préstec a la biblioteca del teu municipi).
- Donar un orinal de joguina a l'infant i nines, per tal que pugui expressar les seves pors i ajudar a comprendre per a què serveix l'orinal.
- També cal tenir en compte que l'infant està en la fase del no i de vegades cal repetir a l'infant que vagi al lavabo. (Abans de marxar de casa, abans dels àpats i/o després d'aquests, abans d'anar a dormir.)
- Evitar fer estar a l'infant llargues estones assentat a l'orinal.
- Donar intimitat a l'infant i no ser present mentre està a l'orinal.
Per a qualsevol dubte, podeu escriure a la caixeta de comentaris o bé enviar un correu a: vivenciesdunamestra@gmail.com
Moltes gràcies per haver llegit aquesta publicació.
Fins la pròxima!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada