dimecres, 20 de setembre del 2023

Vull saber coses de l'univers!

 A partir dels 5- 6 anys són molts els infants que es comencen a plantejar preguntes sobre la lluna, el sol, els planetes, etc. En general, tenen molt interès en conèixer coses de l'espai. En el nou Decret d'educació bàsica (Decret 175/2022, de 27 de setembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica) diu que els infants:


De primer i segon curs han de prendre consicència de:


- La percepció dels elements, moviments i dinàmiques de la Terra a l’univers, recollint dades per interpretar les seqüències temporals i els canvis estacionals en la vida diària i en l’entorn.

De tercer i quarts curs han d'assolir:

- Relacions entre els diferents elements que componen l’Univers i les seves dinàmiques per interpretar fenòmens físics que afecten la Terra i repercuteixen en la vida diària i l’entorn.

- Representació de l’espai i de la terra en mapes i plànols a diferents escales emprant, entre altres, els recursos digitals. Utilització de diferents tècniques analògiques i digitals i estratègies d’orientació, a partir de l’observació dels elements del medi en la localització espacial.

- Interacció entre la superfície terrestre i els agents externs (aigua, vent, éssers vius…) per entendre com canvien els paisatges en els diferents territoris al llarg del temps i anàlisi de la influència de l’activitat humana.

De cinquè i sisè curs han d'aprendre a fer:

- Anàlisi crítica d’accions humanes a la Terra i l’univers com l’exploració, la contaminació espacial i lumínica per poder desenvolupar un criteri per actuar en conseqüència.  

- Anàlisi de la Terra com a sistema, relacionant els elements que la conformen, les interaccions entre aquests i els canvis que provoquen en la vida quotidiana i en l’entorn. 

Per poder satisfer les necesitats dels infants, fer front als seus interessos i tenir en compte el nou currículum. A continuació us deixos amb 3 enllaços on podreu trobar:

- Noticies per fer comprensió lectora en català, castellà i anglès.

    Accedir a les noticies

- Llistat de materials que poden ajudar als infants a crear-se una imatge i model de com es creu que és l'univers actualment. 

Accedir al llistat de material de compra

- Jocs i escaperooms per fer més lúdic els aprenentatges i d'aquesta manera crear una emoció, ja que com diu Francisco Mora: Sense emoció, no hi ha aprenentatge. 

Accedir a la descripció dels jocs i escaperoom

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada